Vanlige spørsmål om urinveisinfeksjon

Det svir når jeg tisser – er det urinveisinfeksjon?

Svie eller en brennende følelse ved tømming av blæren kan være et symptom på urinveisinfeksjon, men det er andre symptomer som du også skal være oppmerksom på. Hvis urinen er mørk, grumsete eller lukter sterkt, eller hvis det er blod i urinen, kan det være tegn på en mer alvorlig infeksjon. Oppsøk lege hvis du er usikker på om du har urinveisinfeksjon eller ikke. Klikk her for å lese mer om andre symptomer på urinveisinfeksjon.

Er urinveisinfeksjon (UVI) og cystitt det samme?

Betegnelsene UVI og cystitt brukes ofte som synonymer, men de er egentlig ikke det samme. UVI er en type cystitt som forårsakes av en bakterieinfeksjon, men man kan også få ikke-infeksiøs cystitt. Cystitt omfatter alle typer betennelser i urinblæren, både bakteriell og ikke-infeksiøs.

Hvordan behandles urinveisinfeksjon?

Hvis det er første gang du har urinveisinfeksjon, skal du oppsøke lege for å få riktig behandling. Vanlig behandling er en kort antibiotikakur, men urinveisinfeksjon kan også gå over av seg selv uten behandling.

Hvordan kan jeg forebygge urinveisinfeksjon i fremtiden?

Noe av det beste du kan gjøre for å forebygge urinveisinfeksjon er å drikke tilstrekkelig med vann og tisse jevnlig. Klikk her for å få flere tips om forebygging

Kan jeg ha sex når jeg har urinveisinfeksjon?

Det er best å unngå samleie til du er blitt frisk etter urinveisinfeksjonen. Hvis du likevel har sex, kan det være lurt å sørge for å tømme blæren helt etter samleie, samt vurdere å bytte prevensjonsmiddel hvis du bruker pessar ettersom det kan føre til hyppigere urinveisinfeksjoner.

Topp