Fothygiene

Sopper lever rundt deg på alle kanter – i luften, jorden, vann og planter. Noen lever til og med helt naturlig på huden din og kan være nyttige eller skadelige. Fordi de er så vanskelige å unngå, er soppinfeksjoner veldig vanlige. Det kan oppstå en overvekst av skadelige sopper på huden, spesielt hvis immunsystemet ditt er svekket.

De vanligste typene soppinfeksjon er: fotsopp, neglesopp, skrittsopp, ringorm og andre gjærsoppinfeksjoner. Disse tilstandene er smittsomme, for soppen kan overføres fra én del av kroppen til en annen hvis du klør deg, og fra person til person. Sistnevnte oppstår ikke bare ved hudkontakt, men også ved deling av klær eller håndklær og kontakt med kontaminerte overflater og objekter. Det er derfor det er så viktig å opprettholde god personlig hygiene, for å forebygge tilstander med hudsopp.

God hygiene kan bidra til å redusere risikoen for soppinfeksjoner, stoppe tilbakevendende infeksjoner, samt forhindre at de spres. Husk at soppen trives i varme og fuktige omgivelser, så det første og viktigste forebyggende rådet er å holde huden ren og tørr.

Hvis du har dårlig hygiene, f.eks. hvis du svetter mye på føttene eller du ikke tørker deg godt nok etter dusj eller bad, kan du ha en større risiko for å få soppinfeksjoner.

Bruk av rene klær kan også bidra til å forebygge infeksjon. Det samme gjelder sengetøy som tar opp fuktighet når du svetter om natten – skift dem med jevne mellomrom så soppen ikke får en varm seng å spre seg i.

Sopp er vanlig i fellesgarderober som i svømmebasseng, treningssentre og i fellesdusjer – områder med konstant fuktighet og varme. For å unngå soppinfeksjoner på slike steder, bør du alltid være ekstra forsiktig. Du kan for eksempel passe på å alltid bruke flip-flops i fellesdusjer. Videre bør du aldri dele håndklær. I stedet før du alltid ha med ditt eget håndkle, som du vasker og tørker hjemme etter bruk i fellesområdet.

Følg nøye med på føttene for å forebygge eller stoppe tilbakevendende soppinfeksjoner, som fotsopp. Følg disse enkle rådene:

Sko og sokker:

 • Velg sokker som holder svetten unna. Bomullssokker er best.

 • Unngå sko som ikke lar føttene puste eller som presser mot neglene.

 • Bruk sandaler eller flip-flops i dusjrom på treningssentre og svømmebasseng for å unngå infeksjon.

 • Ta av deg skoene når du er hjemme for å la føttene «puste».

Fot- og neglepleie

 • Ikke bruk det samme neglepleietilbehøret på normale og infiserte negler.
 • Pass på tåneglene ved å holde dem korte og rene.
 • Hvis du har neglepleietilbehør som saks, klipper, fil, barberingsverktøy og neglebuffere kan du ta de med hvis du skal til fotpleie.
 • Påse at verktøyene i neglesalongen er riktig rengjort og sterilisert mellom kunder.
Ren og sunn kvinnefot etter Canesten-behandling

Enkle hygienevaner kan bidra til å forebygge spredning av soppinfeksjoner

Soppinfeksjoner er svært smittsomme, så det er viktig å hindre at de spres til andre deler av kroppen eller andre personer. Noen personer er mer sårbare enn andre og kan smittes raskere, mens noen aldri får det, selv om de har daglig kontakt med en person som er rammet. Enkle hygienevaner kan bidra til å hindre spredning av soppinfeksjoner.

 • Vask og tørk hendene nøye etter kontakt med den infiserte delen, etter påføring av en behandling, eller etter å ha berørt objekter eller overflater som kan være infisert.

 • Hold deg unna offentlige steder hvor det er større sjanse for at du kan spre infeksjonen.

 • Bruk egne, personlige ting. Ikke del klær, sko, håndklær eller sengetøy.

 • Bruk forskjellige håndklær på infiserte områder og resten av kroppen.

Hvis du er plaget med soppinfeksjon har Canesten et produkt du kan behandle den med. Husk også på å holde deg ren, men unngå overdreven vasking som kan irritere huden. Det er alltid best å behandle soppinfeksjonen så snart som mulig.