Underlivssopp

Det er veldig vanlig, men det er sjelden man hører kvinner snakke om det. Så la oss snakke om underlivssopp, en vanlig gjærsoppinfeksjon forårsaket av en enkel ubalanse i naturlige vaginale sopper, hovedsakelig Candida Albicans.

Vanligvis holdes Candida under kontroll av et godt immunsystem, gode bakterier og et sunt pH-nivå. Men når tilstandene i skjedene endres til mindre sure, starter en overvekst av bakterier. Dette kan i sin tur føre til en gjærsoppinfeksjon.

Det er så vanlig at 3 av 4 kvinner får underlivssopp minst én gang i livet. Noen kvinner plages også med tilbakevendende underlivssopp. Men det er noen forhold som kan gjøre deg mer utsatt for gjærsoppinfeksjon. Du er mer utsatt for underlivssopp hvis:

  • du er gravid

  • du nylig har avsluttet en antibiotikabehandling

  • du har diabetes

  • du har menstruasjon

  • du tar p-piller

  • Sykdommer som svekker immunforsvaret

Ikke vær redd! Underlivssopp er ikke en seksuelt overførbar infeksjon.

Symptomer på underlivssopp

Behandling av underlivssopp

I de fleste tilfeller er det enkelt å behandle underlivssopp. Vanligvis er både skjeden og ytre kjønnsorganer angrepet, så du bør behandle begge områder. Sopp i skjeden kan behandles med Canesten vaginaltabletter eller myk vaginalkapsel. Sopp på de ytre kjønnsorganer kan behandles med Canesten krem.
Behandlingen skal fullføres selv om plagene er borte.

Du trenger ingen resept for å kjøpe Canesten-behandlinger for underlivssopp og du kan bruke kombi-produkter for å behandle både den innvendige infeksjonen og lindre de utvendige symptomene.

En smilende og fornøyd jente med hatt som forklarer.

Forebygging av underlivssopp

Noen personer er plaget med tilbakevendende underlivssopp, som kan være forårsaket av livsstilsvalg. Hvis symptomene på underlivssopp er et problem, kan du endre noen vaner for å hindre gjærsoppinfeksjonen i å komme tilbake. Først av alt må du huske at intimområdet har en annen pH enn resten av kroppen, så hvis du bruker vanlige, parfymerte såper og dusjgeler kan det forstyrre pH-balansen i skjeden.

Bruk av veldig stramt og syntetisk undertøy og klær som trange tights kan gi groplass for Candida, på grunn av innfanget fuktighet. Det anbefales også å ta av våte klær, som badetøy eller treningsklær, med det samme. Andre råd for å unngå underlivssopp: