Bakteriell vaginose (BV)

Les om bakteriell vaginose (BV) og hva symptomene på BV er. Du kan finne ut hvem som er mest utsatt for denne infeksjonen og hva som er forskjellen mellom underlivssopp og BV. I denne artikkelen finner du også råd om hvordan du behandler BV og forhindrer nye tilfeller av BV.

Det kan være ubehagelig og forhindre deg i å leve livet til det fulle, men ikke vær redd, den kan behandles og er veldig vanlig – bakteriell vaginose (BV). BV er en underlivsinfeksjon forårsaket av bakterier, ikke gjærsopp (som er årsaken til underlivssopp), og oppstår når det er ubalanse i mikrofloraen i vagina.

Smilende ung kvinne med rødt hår, iført grønn skjorte, glad etter Canesten-behandling av bakteriell vaginose

Symptomer på bakteriell vaginose

  • Fiskeaktig eller ubehagelig lukt
  • Vannaktig utflod
  • Gråhvit utflod
  • Symptomene forverres etter samleie og under mensen

  Alle er forskjellige, og derfor er det enkelte kvinner med BV som ikke får noen av symptomene. Husk at BV ikke er en seksuelt overførbar infeksjon, og at den ikke bør forårsake svie eller irritasjon.

  Du bør vurdere å kontakte lege hvis du har bakteriell vaginose for første gang eller hvis du er gravid. Gravide kvinner kan være mer utsatt for vaginale infeksjoner, på grunn av hormonendringer som kan forstyrre balansen i skjeden. Vi anbefaler å kontakte legen fordi BV kan forårsake komplikasjoner under graviditeten.

  Canesten ikon for kvinnelig lege

  Underlivssopp eller bakteriell vaginose (BV)?

  Det er lett å forveksle BV med sopp i underlivet siden det er lite fokus på BV, men symptomene og årsakene er faktisk forskjellige. Underlivssopp er en gjærsoppinfeksjon, mens BV er en bakteriell infeksjon.

  Hvordan behandles bakteriell vaginose

  Bakteriell vaginose behandles vanligvis med antibiotika som legen forskriver. Behandlingstiden varierer fra 3 til 7 dager, avhengig av hva slags antibiotika. På apoteket finnes det medisinsk tekniske produkter som ikke er antibiotika og som kan hjelpe mot symptomer som lukt og utflod fra skjeden. En behandling av bakteriell vaginose-symptomer med reseptfrie løsninger skal gi følgende fordeler:

  • rask fjerning av vondt lukt
  • slutt på den gråaktige, tyntflytende utfloden
  • hemmer vekten av uønskede bakterier som forårsaket infeksjonen
  • støtter veksten av ønskede bakterier

  Hvis du er plaget med symptomer på bakteriell vaginose for første gang, er det best å kontakte lege. Bakteriell vaginose er i en infeksjon som ofte forsvinner av seg selv, men den er blitt knyttet til komplikasjoner dersom man får det under graviditet.

  Smilende ung kvinne iført rosa og rørende hårfeste, lykkelig etter Canesten Bakteriell Vaginose behandling

  Forebygging av bakteriell vaginose

  Forebygging er alltid å foretrekke fremfor behandling, og det er lettere å forebygge BV ved å følge noen enkle regler. Først og fremst må du huske at intimområdet er mer delikat enn resten av kroppen, så du bør ikke bruke starke såper eller dusjgelene som ellers på kroppen, fordi de kan forstyrre pH-balansen i skjeden. Det anbefales dessuten å dusje istedenfor å bade.