Aktiv ung kvinne i singlet, som står i en kraftfull positur med solen i bakgrunnen

Vaginal helse: Dette bør du vite

Lær mer om årsaker og risikofaktorer for vaginale infeksjoner. Finn ut hva symptomene på disse infeksjonene er og finn råd om hvordan du kan forebygge vaginale infeksjoner.

Tilstander i skjeden: hva skal man lete etter og hvorfor

Intimhelse angår alle kvinner, men temaet tas fortsatt ikke opp i stor nok grad. Husk alltid på at du ikke er alene, og at intimhelsen din ikke er noe du bør føle deg flau over. De fleste underlivstilstander som underlivssopp og bakteriell vaginose (BV) er lette å lindre selv om de kan føre til ubehag hvis de ikke behandles. Derfor er det alltid best å ta spesielt vare på intimområdet, og oppsøke lege hver gang du føler at noe ikke stemmer.

Årsaken til at du bør ta ekstra godt vare på intimområdet, er at skjeden er et område hvor det er stor sjanse for at mikrober utvikler seg. Fordi pH-en i skjeden skiller seg fra pH-en til resten av kroppen, kan bruk av en kraftig såpe forstyrre pH-nivået. Så er det menstruasjonen, når dårlig hygiene kan føre til oppblomstring av bakterier. Noen bakterier kan dessuten overføres ved samleie.

Infeksjoner i intimområdet kan starte med kløe mellom beina eller en uvanlig, ofte luktende utflod. Ikke bli bekymret, for disse tilstandene er vanlige og som oftest harmløs men det er alltid anbefalt å søke hjelp hos fastlegen når du oppdager noe uvanlig for første gang.

Hvis du ikke er godt kjent med kroppen din kan det være vanskelig å oppdage at utfloden har endret seg. Kanskje du tror at utflod alene er tegn på infeksjon. Men vanlig (gjennomsiktig eller hvit) utflod er normalt og tegn på at skjeden er sunn. Kroppen din produserer utflod så skjeden kan rengjøre og smøre seg selv. Men illeluktende utfold som skifter farge kan bety at du har en infeksjon.

Årsaker og triggere for vaginale infeksjoner

Vaginale infeksjoner kan være forårsaket av bakterier, gjærsopp eller annen mikroorganismer. Dette er noen av forholdene som kan gjøre infeksjoner mer sannsynlig:

  • Inntak av antibiotika. Antibiotika dreper alle bakterier, inkludert de snille bakteriene, så det ikke er noen igjen til å forhindre overvekst av gjærsoppen.

  • Svekket immunsystem. Hvis du har et svekket immunsystem har du større risiko for gjærsoppinfeksjoner.

  • Redusert surhet (økt pH) i skjeden. Lavere surhet i skjeden fører til et redusert antall ønskede bakterier, og vekst av bakteriene som forårsaker infeksjoner.

  • Dårlig hygiene. Når intimområdet ikke er rengjøres på riktig måte kan det føre til vekst av bakteriene som fører til infeksjoner.

  • Stramt, ikke-absorberende undertøy. Når du bruker slikt undertøy kan du oppmuntre til vekst av gjærsopp og bakterier, på grunn av fuktigheten som stenges inne.

Smilende ung kvinne med mørkt hår og rød genser som står selvsikkert og smiler betryggende

Hvorfor du må ta kontroll over den vaginale helsen

Hvis du ikke behandler underlivsinfeksjoner kan det får mange fysiske og psykiske konsekvenser. Mange kvinner opplever at den psykiske velværen svekkes, og at det samme skjer med forholdene deres. Dessuten kan ubehandlede underlivsinfeksjoner ha betydning for den generelle helsen. Hvis problemene ikke forsvinner og du mistenker en infeksjon, bør du kontakte lege.

Hvordan kan jeg forebygge infeksjoner?

Det finnes enkle tiltak som kan bidra til å forebygge underlivsinfeksjoner eller hindre dem i å komme tilbake. Jevnlig og god hygiene i intimområdet kan gjøre at du har kontroll over bakteriene. Du bør vaske deg hver dag, med mild, parfymefri såpe. Etter at du har vasket deg må du huske å tørke intimområdet grundig.

Et annet tiltak som kan bidra til å unngå infeksjoner er å bruke løstsittende, absorberende klær og undertøy i bomull. Denne typen klær vil bidra til at luft sirkulerer og vil bidra til å holde underlivet tørt.

Du må også huske på hygienen når du har sex. Sørg for å gå på toalettet og tømme blæren etter at du har hatt sex. Dette tiltaket vil bidra til å fjerne eventuelle bakterier som kan ha spredd seg til urinrøret (røret som forbinder blæren til rett over skjeden) for å forhindre urinveisinfeksjoner.

Andre ting å huske på hvis du vil unngå underlivsinfeksjoner:

  • Etter at du har vært på toalettet må du huske å tørke deg forfra og bakover for å hindre at bakterier fra anus overføres til skjeden.

  • Ta av våte klær, som svømmetøy eller treningklær, med det samme du er ferdig med treningen.

  • Ikke utfør vaginal skylling da det kan fjerne noen av de ønskede bakteriene.

  • Ikke vask kjønnsorganene med parfymert såpe, bruk heller olje.

Det er viktig å ta spesielt vare på underlivet. Bruk av normale såper og dusjgeler eller overvasking kan føre til pH-ubalanse, som deretter kan føre til infeksjoner.