Kvinnelig hygiene: Intimvask og intimhygiene

Mange kvinner skiller ikke intimhygiene fra annen hygiene. Men intimhygiene er viktig ettersom underlivet ditt er ekstra følsomt.

Skjeden har en sur pH som bidrar til å holde gunstige bakterier (som laktobasiller) friske og ugunstige bakterier i sjakk. Med gode vaner for intimhygiene kan du unngå å forstyrre pH-balansen og bidra til å forhindre vaginale infeksjoner som bakteriell vaginose.

Intimvask

Underlivet ditt er unikt. Sterk såpe eller andre sterkt parfymerte produkter som du bruker til resten av kroppen, kan faktisk forårsake eller forverre problemer som lukt, tørrhet eller tilbakevendende infeksjoner gjennom å forstyrre pH-balansen i skjeden og intimområdet. Skjeden er naturlig selvrensende ved hjelp av et innvendig smøremiddel, så det beste er helt enkelt å vaske deg daglig med varmt vann og eventuelt et mildt produkt beregnet til underlivet.

Vask og tørk deg alltid grundig, spesielt etter trening. Skift fuktige håndklær for å unngå irritasjon.

Utflod

Det er helt normalt å ha en klar eller hvit utflod. Kjertlene i livmorhalsen produserer et naturlig smøremiddel som holder vaginaen fuktig. Det naturlige glidemiddelet føres nedover i skjeden, og bidrar til å opprettholde et rent og sunt miljø. Enkelt sagt er det skjedens naturlige måte å rense seg selv på, og det er et tegn på at du har en frisk vagina.

Utflod skal ikke lukte vondt eller føre til at det begynner å klø eller svi i underlivet. Hvis utfloden endrer farge, kan det være et tegn på at du har en infeksjon og kanskje bør oppsøke lege. Alle er forskjellige, så du kan produsere mer eller mindre utflod sammenliknet med andre kvinner. Utfloden kan også variere veldig alt ettersom hvor du er i menssyklusen. Rett før mensen kan du for eksempel ha mer utflod enn normalt, og den kan også være tykkere i konsistensen.

Sex og hygiene

Det kan være lurt å tisse etter sex. Denne forsiktighetsregelen kan bidra til å fjerne bakterier som kan ha spredt seg til urinrøret, og dermed unngå urinveisinfeksjon. Og husk på følgende: Når du er på toalettet, er det viktig å tørke seg forfra og bakover for å forhindre spredning av bakterier.

Topp