Symptomer på bakteriell vaginose (BV)

Du er ikke alene hvis du aldri har hørt om bakteriell vaginose (BV). Mange kvinner vet ikke at underlivsinfeksjoner vanligvis skyldes bakterier, og ikke gjærsopper (som ved underlivssopp) og trikomanas (en seksuelt overførbar infeksjon).

BV er den vanligste typen av vaginale infeksjoner hos kvinner i fertil alder, og forårsakes av visse bakterier som forstyrrer pH-balansen i skjeden.

Sopp i underlivet eller bakteriell vaginose?

De fleste får symptomer som:

  • Fiskeaktig eller ubehagelig lukt
  • Vannaktig utflod
  • Gråhvit utflod
  • Symptomene forverres etter samleie og under mensen

Alle er forskjellige, og derfor er det enkelte kvinner med BV som ikke får noen av symptomene. Husk at BV ikke er en seksuelt overførbar infeksjon, og at den ikke bør forårsake svie eller irritasjon.

Sopp i underlivet eller bakteriell vaginose (BV)?

Mange kvinner forveksler BV med underlivssopp, men det er to ulike typer infeksjoner med forskjellige symptomer. Ettersom behandlingen av BV er annerledes enn behandlingen av underlivssopp, er det viktig å vite hvilken infeksjon man har.

Når skal du oppsøke lege?

Du skal oppsøke lege hvis det er første gang du har BV eller hvis du er gravid. Dette gjelder også hvis utfloden har endret utseende, forverres eller begynner å lukte vondt.

BV kan føre til komplikasjoner, særlig under graviditet og fødsel, men med legens hjelp kan du behandle infeksjonen på riktig måte.

Visste du at …

... skjeden har vanligvis lav pH-verdi, som betyr at den har en lett surhetsgrad

Topp