Hva er fotsopp?

Fotsopp (eller tinea pedis på legespråket) er den allmenne betegnelsen på en hudinfeksjon på føttene eller tærne som forårsakes av soppfamilien dermatofytter. Dermatofytter trives i varme og fuktige miljøer, som garderober, dusjrom, sko og sokker. Derfor trives de godt på huden på føttene, der forholdene er gunstige. Fotsopp er vanligst mellom tærne, men kan også finnes på fotsålene og hælene.

Hovedinfeksjonen forårsakes av dermatofyttene på huden, men andre gjærsopper og bakterier kan spre seg og gi andre symptomer, som illeluktende føtter.

Fotsopp er svært smittsomt, og det spres lett ved hud-mot-hud-kontakt eller gjennom kontakt med smittede flater og gjenstander. Deling av infiserte ting som håndklær, sengetøy eller klær, bidrar også til å spre smitten. Fellesdusjer, svømmehaller og garderober er vanlige steder for spredning av fotsopp.

Og fordi fotsopp smitter så lett, kan dermatofyttene spre seg til andre steder på kroppen og forårsake andre soppinfeksjoner, for eksempel i lysken. Klikk her å lese mer om forsiktighetsregler som kan forhindre spredning av fotsopp.

Hyggelig å møtes?

Husk at fotsopp smitter veldig lett ved hud-mot-hud-kontakt.

Topp