Vanlige spørsmål om tørre slimhinner i underlivet

Hvilken sammenheng er det mellom overgangsalderen og tørre slimhinner i underlivet?

Med mindre østrogen i kroppen på grunn av overgangsalderen, øker sannsynligheten for tørrhet i skjeden. Det skyldes at et lavere østrogennivå fører til at slimhinnene i skjeden blir tynnere, og at livmorhalsen produserer mindre slim. Finn ut mer om overgangsalderen her.

Jeg har ikke kommet i overgangsalderen ennå, men jeg har likevel tørre slimhinner i skjeden. Er det normalt?

Ja, tørrhet i skjeden forekommer hos kvinner i alle aldrer, også før overgangsalderen. Noen av årsakene kan være bruk av forskjellige legemidler, at du ikke blir seksuelt opphisset eller at du ikke bruker nok tid til forspill før samleie. Du kan lese mer om andre årsaker her.

Kan jeg bruke glidemiddel mot tørre slimhinner i underlivet?

Det er best å bruke et produkt som er spesielt beregnet på tørre slimhinner i underlivet, ettersom det fukter og beskytter skjeden lenger enn vanlige glidemidler.

Hvordan kan jeg forebygge tørre slimhinner i underlivet?

Uansett alder trenger ikke tørre slimhinner i underlivet å hindre deg i hverdagen. Det er ting du kan gjøre for å forebygge denne tilstanden. Kontakt lege for å diskutere ulike alternativer. Unngå å bruke deodoranter i underlivet, og bruk glidemiddel ved samleie. Få flere tips om forebygging her.

Topp