Hva er tørre slimhinner i underlivet?

Tørre slimhinner i underlivet er et vanlig problem som rammer opptil halvparten av alle kvinner. Dette gjelder særlig kvinner i overgangsalderen eller dem som får symptomer på overgangsalder tidlig i livet. Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen regulerer produksjonen av det naturlige glidemiddelet. Når østrogennivåene synker, øker risikoen for å plages med tørrhet i skjeden.

Normalt produserer kjertlene i livmorhalsen et naturlig glidemiddel som holder skjeden fuktig. Dette naturlige glidemiddelet renner nedover i skjeden, og bidrar dermed til å bevare et rent og sunt miljø. En liten mengde hvit utflod er et sunnhetstegn – skjeden fuktes naturlig og holder seg ren.

Overgangsalderen

Overgangsalderen er den tiden i kvinnens liv da eggløsningen avtar. Dermed avtar også menstruasjonen, og man kan ikke lenger bli gravid. Gjennomsnittet for overgangsalderen er 51 år, men en del kvinner kommer tidligere eller senere i overgangsalderen.

Overgangsalderen skyldes en naturlig reduksjon av østrogenproduksjonen. Østrogen regulerer vanligvis menstruasjonen, og det er derfor mensen avtar når du er i overgangsalderen. Lavere østrogennivåer fører til at slimhinnene i skjeden blir tynnere, og at livmorhalsen produserer mindre slim som fungerer som glidemiddel. Det er derfor helt naturlig at kroppen forandrer seg, og at slimhinnene i skjeden blir tørre.

Hvis du ikke er kommet i overgangsalderen, kan tørre slimhinner i underlivet skyldes at:

  • Du ikke blir seksuelt opphisset under forspill
  • Du bruker sterkt parfymert såpe
  • Du bruker legemidler som kan gi tørrhet i skjeden
  • Du ammer og har lave østrogennivåer
  • Du har operert bort livmoren/eggstokkene
  • Du har fått kjemoterapi

Hvis du har planer om å oppsøke lege for å diskutere tørre slimhinner i underlivet, bør du tenke gjennom faktorene ovenfor og hvorvidt de er relevante for deg, slik at legen kan finne den beste måten å behandle symptomene på.

Mer informasjon?

Besøk Informasjon til deg som kvinne for å lære mer om overgangsalderen.

Topp