Overgangsalderen

Overgangsalderen er en naturlig fase i alle kvinners liv, og den kan oppleves helt individuelt. De fleste kvinner merker en forandring i underlivet og underlivshelsen over tid, med symptomer som tørrhet i skjeden og uregelmessige menstruasjoner. Slike forandringer betyr ikke at du ikke kan fortsette med en sunn livsstil og et aktivt sexliv ettersom det finnes mange behandlingsalternativer mot symptomene.

Overgangsalderen inntrer når produksjonen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen reduseres. Før overgangsalderen regulerer østrogen eggløsningen og menstruasjonen. Når produksjonen av østrogen reduseres naturlig, opphører menstruasjonssyklusen og eggløsningen og du får ikke lenger regelmessige menstruasjoner.

Under overgangsalderen kommer mensen stadig sjeldnere og til slutt opphører den helt. Gjennomsnittsalderen for siste menstruasjon, eller menopausen, er 51 år, men for enkelte kvinner kan mensen opphøre allerede før fylte 40 år. Hvis du er yngre enn 50 år, blir du diagnostisert som menopausal hvis du ikke har hatt mensen på to år, men hvis du er over 50 år, stilles diagnosen hvis du ikke har hatt mensen på ett år.

Symptomer

Hovedsymptomet på overgangsalderen er en forandring i mensen (den blir vanligvis mindre). Hormonforandringene kan også forårsake andre symptomer som hetetokter, tørrhet i skjeden, redusert sexlyst, humørsvingninger, søvnproblemer og urinveisinfeksjoner eller cystitt. Ettersom alle kvinner opplever overgangsalderen forskjellig, varierer symptomene fra kvinne til kvinne.

 

Behandling av symptomer på overgangsalderen

Avhengig av hvor kraftige symptomene er, finnes det mange ulike behandlinger og legemidler du kan prøve for å oppnå lindring. Det kan være alt fra enkle forandringer innen kosthold og livsstil til hormonbehandling (HRT) som forskrives av lege.

Visse symptomer kan behandles. Hvis du for eksempel har tørre slimhinner i skjeden, kan du bruke et fuktighetspleiende produkt for underlivet som lindrer og tilfører fukt, også under samleie. Du kan også oppleve at livsstilsendringer som å spise mer variert og trene regelmessig, kan bidra til å lindre symptomene.

Ettersom overgangsalderen oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne, kan den også være vanskelig å håndtere. Bestill time hos lege for å få råd om hvilke alternativer som kan hjelpe deg.

Topp