Hva er bakteriell vaginose (BV)?

Bakteriell vaginose (BV) kan høres skummelt ut, men det er veldig vanlig og lett å behandle. Hvis du får BV, husk at du ikke er alene. BV er den vanligste årsaken til vaginale infeksjoner hos kvinner i fertil alder.

Vanligvis er det et surt miljø i skjeden. Det bidrar til å forhindre spredning av skadelige bakterier, i tillegg til at det er bra for de gunstige bakteriene, laktobakteriene. Hvis miljøet blir mindre surt, kan underlivshelsen påvirkes og skjedens forsvar mot infeksjoner kan bli svekket. Det kan føre til at infeksjoner sprer seg til livmoren og eggstokkene. Ulike faktorer kan forstyrre pH-balansen i skjeden, blant annet menstruasjon, antibiotikabehandling, for hyppig intimvask, spiral og sædceller hvis du har sex uten kondom. Når pH-balansen forstyrres, kan anaerobe organismer spre seg og overta for vanlige laktobakterier slik at det utvikles BV.

Graviditet og BV

Graviditet kan forårsake en økning av skadelige bakterier i underlivet og føre til problemer som BV. Hvis du er gravid og har BV, skal du oppsøke lege for å diskutere behandlingen. Det er best ta en undersøkelse ettersom BV kan forårsake komplikasjoner som:

  • Bekkeninfeksjon
  • Økt risiko for spontanabort
  • Økt risiko for tidlig fødsel

Noe skummelt på gang?

Et av de vanligste symptomene på bakteriell vaginose (BV) er lukt, som ofte beskrives som «fiskeaktig». Klikk her for å lese om andre symptomer.

Topp